2009-03-18

Κλοπή και προστασία φωτογραφιών

Εδώ και κάποιες μέρες έχει γίνει πολύ φασαρία για το θέμα της κλοπής φωτογραφιών στο Flickr. Χθες το βράδυ πέρασα κι εγώ αρκετή ώρα διαβάζοντας για το θέμα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποθαρρύνουμε και να δυσκολέψουμε κάποιον να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες μας χωρίς άδεια.

Οι τρεις κυριότερες προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
  1. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες με διάσταση μεγαλύτερη από 500 pixel (στη μεγάλη πλευρά). Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι και η διάσταση που το Flickr εμφανίζει τις φωτογραφίες στις περισσότερες σελίδες του.
  2. Προσθέστε watermark αδιαφορώντας για τα αρνητικά σχόλια που ίσως ακούσετε.
  3. Δημοσιεύετε τις φωτογραφίες σας χωρίς color profile.
Στο παρελθόν δεν είχα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα. Δεν φανταζόμουν ότι έχει πάρει τέτοια έκταση. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσω κάποια πράγματα, τόσο για το Flickr όσο και για άλλα sites στα οποία ανεβάζω φωτογραφίες (blogger, photoblog, photofriday κλπ).

Ένα πολύ καλό και λεπτομερές άρθρο για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε, όσο είναι δυνατόν, τις φωτογραφίες σας, έχει γράψει και ο Greg Cope στο NatureFocused.com.

==> Edit: 2009/04/22
Ενα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε αν ξαφνικά δείτε τις φωτογραφίες σας δημοσιευμένες χωρίς την άδειά σας, βρήκα στο photocritic.org.

No comments:

Post a Comment

Επόμενα Προηγούμενα Αρχική