2012-09-07

Red Hot Chili Peppers - Εντυπώσεις μετά τη συναυλία...

φωτογραφία Θοδωρής Μάρκου

Τώρα που πέρασαν μερικές μέρες και καταλάγιασε η φασαρία από την πολυαναμενόμενη και τόσο διαφημισμένη συναυλία, με πιο καθαρό μυαλό, ας πω κι εγώ την εμπειρία μου.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι η καλύτερη συναυλία στα ελληνικά χρονικά. Είχε όλες τις προδιαγραφές.
  • Παρθενική εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα.
  • Φανατικούς, τρελαμένους οπαδούς που τους περίμεναν αγωνιωδώς τόσα χρόνια.
    (Μόνο για τους Pearl Jam υπήρχε ανάλογη αναμονή στο παρελθόν). 
  • Τραγούδια γρήγορα, δυνατά ικανά να "ρίξουν" το στάδιο.
  • Μέλη με δυναμική σκηνική παρουσία (απ' όσο είχα δει στο internet).
  • Χώρος γνώριμος και δοκιμασμένος με επιτυχία στο παρελθόν.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;  Κι όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν λειτούργησε. Η συναυλία ήταν, για να μην πω η χειρότερη, από τις χειρότερες που έχω δει στην Ελλάδα και δεν έφταιγαν οι Peppers σ' αυτό. Αυτοί έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν ακόμα και καθιστοί.

Υπήρχαν όμως πολλοί παράγοντες που συντέλεσαν σ' αυτό.  Πρώτα απ' όλα ο αισχρός ήχος. Ο χειρότερος που έχω ακούσει ποτέ σε συναυλία,  και πιστέψτε με, από το '81 που πήγα για πρώτη φορά να δω τον Rory, μέχρι σήμερα, έχω δει πάρα πολλές.
Στη θύρα 6, που βρισκόμουν, τα μπάσα ακούγονταν τόσο δυνατά και παραμορφωμένα που σκέπαζαν τα πάντα. Μέχρι και τα καθίσματα έτριζαν. Οι ψηλές δε του Antony, όταν ακούγονταν, έμοιαζαν σαν να έρχονται από κακής ποιότητας mp3 που σκάλωνε. Υπήρχαν στιγμές που, με την παρέα μου,  προσπαθούσαμε να μαντέψουμε ποιο τραγούδι έπαιζαν. Σ' αυτό το θέμα πιστεύω ότι έχουν μεγάλη ευθύνη και οι Peppers. Μουσικοί είναι, δεν είναι καρπουζέμποροι, αν δεν τους ενδιαφέρει πως ακούγονται τι τους ενδιαφέρει, πόσα stands με μπλουζάκια υπάρχουν στον περίγυρο;

Και μόνο αυτός ο λόγος θα έφτανε για να χαρακτηρίσω τη συναυλία κακή. Όσοι δε υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν δικαιολογημένο γιατί "Το ΟΑΚΑ είναι γήπεδο και δεν είναι φτιαγμένο για τέτοιες εκδηλώσεις. Καλό ήχο έχει το Μέγαρο" (ναι το άκουσα και αυτό) μάλλον δεν έχουν δει άλλη συναυλία, ούτε στο ΟΑΚΑ ούτε σε άλλο γήπεδο. Στους Floyd, στον  Springsteen, στους Stones, στους G'n'R, στους AC/DC γιατί δεν παραπονέθηκε κανένας για τον ήχο; Στο ίδιο ακριβώς γήπεδο έγιναν οι συναυλίες τους.

Μετά ήταν η ατμόσφαιρα. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας, κατά τη γνώμη μου, που χαρακτηρίζει μια συναυλία. Υποτονική και πολύ βαρετή. Εκτός από μερικούς 16άρηδες, που πραγματικά το ζούσαν στην αρένα, οι υπόλοιποι ήταν μάλλον σε καταστολή. Στο Can't stop, στο Higher ground, στο parallel universe, αλλά και στα υπόλοιπα τραγούδια, που θα έπρεπε να σείεται το ΟΑΚΑ, που θα έπρεπε να κινδυνεύουν να πέσουν οι κερκίδες, οι μισοί από τους θεατές προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο (μέχρι και μια  D3 με 80-200 είδα) και οι άλλοι μισοί ήταν συνδεδεμένοι στο internet (εκτός από κινητά είδα και tablet) και τουίταραν για το τι συμβαίνει στην συναυλία. Προφανώς, στις μέρες μας, είναι πιο σημαντικό να πεις σε κάποιους ότι είσαι στη συναυλία παρά να ζήσεις τη συναυλία.
Φαίνεται ότι οι συναυλίες όπως τις ήξερα έχουν πια πεθάνει. Πιστέυω δε, ότι άρχισαν να πεθαίνουν από τότε που απέκτησαν χώρο VIP. Σοβαρά τώρα... VIP area; Σε ροκ συναυλία; Για να έχουν δλδ η Βαρδινογιάννη, η Λάτση και ο Παπούλιας (τυχαία τα ονόματα) ειδικό χώρο για mosh pit και headbanging μπροστά από τον Flea;

Με απογοήτευσε και η σκηνή. Μου φάνηκε πολύ μικρή και μίζερη για τους Peppers. Νομίζω ότι τους έκανε να φαίνονται πολύ μικροί για τη φήμη και την ενέργειά τους. Ισως όμως μια μεγαλύτερη σκηνή να τους δημιουργούσε άλλα προβλήματα. 50άρησαν βλέπεις και λαχανιάζουν πιο εύκολα. Που είσαι Jagger αθάνατε...

Ηταν και η απουσία του Frusciante πολύ αισθητή για μένα. Δεν λέω, ο Klinghoffer, ακόμα και με σπασμένο πόδι, έκανε ότι μπορούσε, όπως και να το κάνουμε όμως, Frusciante δεν ήταν! Όσο κακό κι αν ακούγεται αυτό.

Τέλος ήταν και ο υπερβολικός "επαγγελματισμός" των Peppers. Πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα περίμενα να κάνουν ότι ήταν δυνατόν για να ικανοποιήσουν τους fans και όχι να κρατήσουν το πρόγραμμα τους κατά γράμμα σαν σωστοί επαγγελματίες. Ήθελα να τ' ακούσω ΟΛΑ.  Ήθελα να παίξουν περισσότερο (οι Pearl Jam γιατί έπαιζαν σχεδόν 3 ώρες;).

Ναι τους περίμενα 30 χρόνια και περίμενα να μου το ανταποδώσουν. Να με πάνε, έστω και για λίγο, on the other side και όχι να μ' αφήσουν under the bridge μέσα στο snow.  Κρίμα!!!





ΥΓ: Μπορεί μήπως κάποιος να μου εξηγήσει με ποια ακριβώς κριτήρια επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα support groups γι' αυτή τη συναυλία, γιατί εγώ αδυνατώ να βρω μια απάντηση;



1 comment:

Anonymous said...

Τα ίδια και στην 8 που ήμουνα εγώ.
Εχω πάει σε σχολικές συναυλίες που είχαν καλύτερο ήχο.

Post a Comment

Επόμενα Προηγούμενα Αρχική